Kortingskaart

Gezinsbond Zarren

Kortingskaart "grote gezinnen"


Coördinatie: Dirk Vandevoorde & Sabine Van Severen

tel. 051/705800


link naar info ivm aanvraag


Vanaf 3 kinderen komt een gezin in aanmerking voor de kortingskaart. Sinds kort is er ook een nieuw reglement van kracht waardoor meer gezinnen van de korting op het openbaar vervoer en andere kunnen genieten. Alle kinderen die in jouw gezin geboren werden (ook indien overleden) tellen mee. Kinderen met een handicap van 66 procent tellen dubbel. Naast gehuwden mogen nu ook samenwonenden met drie of meer kinderen (van één van de partners of van beiden) een kortingskaart aanvragen.


De Gezinsbond reikt jaarlijks ongeveer 250.000 kortingskaarten uit aan gezinnen met drie of meer kinderen. Je kunt de kortingskaart rechtstreeks aanvragen bij de coördinator.


Welke gegevens je dient te bezorgen voor je aanvraag vind je hieronder.


Eén van de voornaamste nieuwe regelingen is dat de kortingskaarten niet meer in handschrift kunnen worden aangemaakt. Ze moeten op beveiligde en geplastificeerde kaarten worden afgedrukt. Het voordeel is dat de kaarten voor de kinderen langer geldig zijn. De plaatselijke afgevaardigde stuurt alle gegevens door en de gezinsbond kijkt voor het drukken van de kaarten.


We krijgen 4 types van kaarten:


Type 039 : kortingskaart 6 – 12 jaar (geldig vanaf aanvraag tot 31-12 van het jaar dat het kind 12 wordt)


Type 042 : kortingskaart 12 – 18 jaar (geldig vanaf aanvraag tot 31-12 van het jaar dat jongere 18 wordt)


Type 040 : kaart voor ouders die levenslang recht (telkens in een vaste periode van 5 jaar geldig) hebben op een kortingskaart


Type 041 : tijdelijk recht jaarkaart (één jaar geldig tot 31-12 van het jaar van aanvraag)


Als gezin betaal je voor de aanvraag van de kortingskaarten €6 per aanvraag aan de plaatselijke afgevaardigde. De kaarten worden éénmaal ze klaar zijn door de plaatselijke afgevaardigde aan het gezin bezorgd.NMBS - DE LIJN - ANDERE


NMBS (zie ook website NMBS)


• Kinderen jonger dan 6 jaar rijden gratis met trein, tram en bus.


• Kinderen tussen 6 en -12 jaar en in het bezit van een kortingskaart, rijden gratis met de trein – geen beperkingen van uur, en moeten ook niet vergezeld zijn. Hun kortingskaart is het vervoersbewijs. Met moet steeds de leeftijd van het kind kunnen bewijzen. Dit geldt enkel op de treinen van de binnenlandse dienst en in 2de klas.


• Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar genieten van een korting van 50% op gewone biljetten in 1ste of 2de klas.


 

DE LIJN


• Kinderen jonger dan 6 jaar rijden gratis met tram en bus.


• Kinderen tussen 6 en jonger dan 12 jaar: Vrijkaart.


Aanvraag vrijkaart:


Hiervoor heb je een fotokopie van de kortingskaarten van de kinderen nodig samen met een fotokopie van de identiteitskaart van het kind. Deze gegevens bezorg je of stuur je naar het provinciaal kantoor van de Lijn dienst abonnementen: tel. 059/565231; Nieuwpoortse Steenweg 110 8400 Oostende.


Voor gezinnen met kinderen onder de 12 jaar, zijn deze vrijkaarten zonder meer de voordeligste formule. De vrijkaart geldt voor het hele net van de Lijn dus op alle bussen en trams van de maatschappij.


• Van 12 jaar tot 65 jaar.


Bij de vervoersmaatschappij de Lijn hebben alle houders van een kortingskaart recht tot aankoop van een lijnkaart met % (ongeveer 25%). Zo kan je aan een verminderde prijs reizen met bus en tram, ook op de stadslijnen.


• Buzzy Pazz tot 25 jaar.


Geldig op alle bussen en trams in heel Vlaanderen. 20% korting op het 2de abonnement en gratis vanaf het 3de abonnement in een gezin. Opgelet: de korting voor een 2de en volgende pas geldt weliswaar allen voor de passen met dezelfde duur en aanvangsdatum.ANDERE


In sommige gemeenten geeft men met de kortingskaarten ook korting op de toegang tot zwembad, culturele aktiviteiten… Vraag er steeds naar!


In Kortemark is de schoolbus gratis met kortingskaart.WELKE GEGEVENS ZIJN NODIG VOOR JE AANVRAAG?


Voor de aanvraag hebben wij de volgende gegevens nodig:


- Identiteitskaartnummer gezinsverantwoordelijke


- Lidkaart Gezinsbond, telefoonnr, emailadres


- Nr van alle oude reductiekaarten


- Trouwdata, geboortedata van alle gezinsleden


- Kinderbijslag en/of studieattest van kinderen geboren in het jaar 1989 tot en met 1995,


- Een handtekening om de gezinssamenstelling te wettigen bij de gemeente


- 6 € per gezinsaanvraagWANNEER AANVRAGEN?


Een nieuwe kortingskaart kan je ten allen tijde aanvragen bij de coördinator. Voor de verlenging van je bestaande kortingskaart wordt je in de loop van het jaar uitgenodigd op kermiswoensdag en op de boomplantdag. Indien dit op deze dagen niet lukt kan je contact opnemen met de coördinator.


Wie moet vernieuwen in 2014?


- Kinderen die in 2014 13 jaar worden


- Kinderen die in 2014 19/20/21/22/23/24/25 jaar worden en nog ten laste van de ouders zijn (bewijs meebrengen)


- Ouders die recht hebben op een 5-jaarlijkse kortingskaart.

 
Copyright Gezinsbond Zarren © All Rights Reserved